Zuid-Amerikaanse elite krijgt voorrang bij vaccinatie: er bestaat zelfs een lijst met prominenten

In Zuid-Amerika verloopt het vaccinatieprogramma moeizaam. In veel landen wordt volop gefraudeerd: de elite krijgt voorrang en prikken worden verkocht aan de hoogste bieder. Daarover schrijft het AD.

In Peru bestaat een lijst van 478 politici en prominenten die als eerste zijn gevaccineerd. Ook werden er 3200 vaccins het land in gesmokkeld, waarmee soms hele prominente families zijn ingeënt, waaronder die van de minister van Volksgezondheid. Toen het uitlekte, moesten hij en zijn collega, minister van Buitenlandse Zaken, opstappen.

In Chili kregen zelfs 40.000 mensen voorrang bij een prik, waaronder politici, sporters en geestelijken. In Brazilië zouden verpleegkundigen lege spuitjes zetten bij ouderen en de echte vaccins verkopen aan de hoogste bieder.

De verhalen zijn talrijk: de burgemeester van miljoenenstad Manaus in Brazilië liet zich inenten in een 'VIP-vaccinatiekliniek' op het ministerie van Volksgezondheid, waar ook zeker één ex-president, twee ministers, een topman van het IMF en een ambassadeur een prik kregen.

Bron(nen):   AD