Duizenden gevels wankelen, en niemand doet iets (tot het fout gaat)

Van het Rotterdamse Hilton hotel liet in 2005 een deel van de gevel los. De overkapping van een winkelcentrum in Leidschendam bezweek een jaar later. Niemand werd getroffen. Wel stelden de VROM-inspectie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek in. Hun conclusie: bij kantoren en flatgebouwen dreigt acuut instortingsgevaar, zolang eigenaren gevels en overkappingen niet renoveren. Gevels van naoorlogse hoogbouw in Nederland blijken sterk verouderd, maar ondanks het gevaar en de waarschuwingen van instortende gevels doet niemand iets, schrijft NRC. De VROM-inspectie adviseerde gemeenten nadrukkelijk zo snel mogelijk te onderzoeken welke gevels gevaar konden opleveren. Dat was oktober 2007.
Den Haag deed begin 2009 wel onderzoek, nadat een gemetselde gevel van een flatgebouw deels instortte. Hieruit bleek dat in die stad alleen al 27 van de 500 gebouwen met metselwerkgevels in dubieuze staat verkeerden. De VROM-inspectie noemt het „zeer waarschijnlijk” dat het landelijk om duizenden gevels en overkappingen gaat.
Dat daarvan niets is terechtgekomen, noemt woordvoerder Gjalt Rameijer van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten „een kwestie van prioriteiten stellen”. Hij wijst erop dat gemeenten zich vooral laten leiden door de actualiteit. „En aangezien er nog nauwelijks echte ongevallen gebeurd zijn, is er weinig aandacht voor gevels.”

Bron(nen):   NRC