Steeds meer feesten na het kerstdiner

Het kerstdiner is voor steeds minder mensen het slotakkoord van de avond. Zeker tweede kerstdag is een stapavond geworden. ,,Mensen willen graag weg, als er maar iets leuks te doen is’’, aldus Paul Bax.

Hij heeft met Elevation Events voor 26 december Het Dikke Kerstfeest georganiseerd in de Winkel van Sinkel in Utrecht. Er kunnen 1300 man terecht op het housefeest. De kaarten zijn uitverkocht. ,,Vroeger vierde je kerst binnen de deuren. Nu is het wat losser; je viert een dag met je familie en een dag met je vrienden’’, legt hij uit. ,,Eerste kerstdag is nog tricky; dan is stappen eigenlijk niet geoorloofd. Maar tweede kerstdag is voor velen een verplicht nummertje. Dat biedt voor ons veel mogelijkheden.''

Volgens hem en Karel Mercx van Horeca Uitzendbureau Grote Feesten past de groei van het aantal feesten tijdens kerst in een groter beeld. ,,Tot 6 à 7 jaar geleden groeide het aantal feesten gestaag'', legt Mercx uit. Hij haalt de website Partyflock aan, een zeer uitgebreide feestagenda. ,,Daar staan nu zo’n 10.000 tot 20.000 feesten per jaar op.’’ En ook op 25 en 26 december puilt de agenda uit op het populaire forum. Feestgangers hebben op eerste kerstdag de keuze uit 45 grotere feesten, op tweede kerstdag uit liefst 108. Veel kroegen en kleine zaaltjes blijven nog onder die radar.

Dubbel betaald

De doelgroep van de horecabazen bestaat vooral uit studenten, die daags erna kunnen uitslapen en het dus laat kunnen maken. Op tweede kerstdag beginnen de verplichtingen vaak pas laat en op de 27e hoeven zij niet naar de collegebanken. Het is immers vakantie. ,,En veel anderen zijn ook vrij’’, aldus Bax. Bovendien hoeven de feestgangers het traditionele diner niet te missen, legt Berjan van Groen van het Haagse Millers uit. Beide avonden staat daar een bekende dj te draaien. ,,Tijdens de clubnachten start de drukte over het algemeen rond middernacht. Voor ons is kerst in feite een weekend en dus is het druk.’’

Met zijn uitzendbureau heeft Mercx dan ook geen probleem om mensen te vinden die bars en garderobes willen bemannen op de kerstdagen. ,,Als je uitgaat is het een dure avond. De kaartjes zijn juist dan vaak duurder dan normaal, een drankje kost wat meer. Maar als je werkt, krijg je dubbel betaald. Dat verschil is enorm. Het zijn voor ons de dagen van het jaar, samen met oud en nieuw."