Oudere vrouw, jongere vriend, linke soep

Het begrip 'cougar' is vast al tot u doorgedrongen: het behelst de oudere vrouw die een jongere vriend heeft en die samen de liefde bedrijven als een heus stel. 
Een hersenspinsel van damesbladen die de oudere lezeres gerust willen stellen? Waarom? Wie het tempo ziet waarin vrouwen de arbeidsmarkt veroveren en steeds vaker goede posities verwerven, mag niet verwachten dat de verhouding tussen mannen vrouw hetzelfde blijft. Als lelijke mannen met geld leuke jonge vrouwen kunnen krijgen, bestaat het omgekeerde vast ook.
Maar, zo schrijft The Sunday Telegraph vandaag, 'the rules of engagement are getting tougher for the Cougars.' Uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat deze vrouwen hun gezondheid ernstig ondermijnen en dat hun levensverwachting wordt bekort.
Lastig nieuws, want het hele cougargedoe leidde tot een hausse aan publiciteit. Op bijgaande foto zien we Michelle Pfeiffer in de film Cheri, waarin het betreffende thema vorm kreeg. Ook heb je het 'Real Cougar Women Handbook' dat de winkels uitvliegt en het idee dat eindelijk de rollen tussen man en vrouw omdraaien in de hofmakerij heeft menige feminist al dolenthousiast gemaakt. Niet voor niets boomt de cougar dating industrie. 
Het slechte nieuws komt uit Duitsland en een heel klein beetje geeft dat toch wel te denken. Het is het Max Planck Institut dat beweert dat vrouwen het beste een man kunnen kiezen van hun eigen leeftijd. Hoe groter het verschil, waarbij de vrouw ouder is dan de man, hoe groter de kans dat ze voortijdig sterft.
Het gekke is dat mannen met een veel jongere vrouw gemiddeld juist wel langer leven.
Het is om gek van te worden. Als iets zou kunnen, mag het niet. En als het eindelijk mag, is het om een andere reden weer niet goed. Geheimzinnige krachten houden de vrouw op achterstand ten opzichte van de man.

Bron(nen):   The Sunday Telegraph