Duizenden in Bethlehem samen voor herdenking

Duizenden gelovigen uit heel de wereld hebben zich dinsdag in Bethlehem verzameld om de geboorte van Jezus Christus te herdenken. Volgens het Nieuwe Testament is de stichter van het christendom in de stad op de Westelijke Jordaanoever geboren.

Patriarch Fuad Twal van Jeruzalem, de hoogste rooms-katholieke geestelijke in de regio, voert de processie aan, die naar het Kribbeplein voor de Geboortekerk leidt. Twal gaat aan het einde voor in de nachtmis in de kerk.

Volgens de Israëlische krant Haaretz gaat Twal tijdens de nachtmis kritiek leveren op bouwprojecten op de Westelijke Jordaanoever. Twal zou de bouwprojecten schadelijk vinden voor het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen.

Bethlehem ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Het stadje heeft circa 20.000 inwoners en is geheel omsingeld door de afscheidingsmuur welke door Israel geplaatst is. Men kan de stad tegenwoordig alleen in en uit door zware metalen poorten, mits voorzien van de juiste reispapieren.