Moslimleerlingen krijgen bidverbod in Duitse school

Een rechtbank in Berlijn heeft een school in de stadswijk Wedding de toestemming tot een "bidverbod" gegeven. De zaak betrof acht leerlingen die op de geijkte tijdstippen met de knieën op de schoolvloer richting Mekka gingen zitten.
Het principe van de vrijheid van religie moest volgens de rechtbank van Berlijn-Brandenburg in deze het onderspit delven tegen andere factoren: de rechten van de ouders, de vrijheid van geloof van de anderen en, in het bijzonder, de "schoolvrede".
Een van de betrokken leerlingen had zich voor de rechter beroepen op artikel 4 van de Duitse grondwet, dat de "ongestoorde uitoefening van de religieuze overtuiging" verzekert. In september 2009 had een lagere rechtbank de islamjongeren nog gelijk gegeven. Toen luidde het dat het gebed de werking van de school niet stoort en geen inbreuk is op de neutraliteitsplicht van de publieke school. Maar de hogere rechtbank volgde de redenering van de schooldirectie: het islamitische rituele gebed heeft een demonstratief karakter en dient ook ter sociale controle.

Bron(nen):   De Morgen