2600 doden door medicijntests in India

Samenleving
donderdag, 07 november 2013 om 10:48
welingelichtekringen header 1
Het is een miljardenindustrie in India, maar tegen een hoge prijs. Tussen 2005 en 2013 zijn waarschijnlijk 2600 mensen overleden door deelname aan medicijnentests. Er waren ook nog eens 11.972 ‘ernstige incidenten’. Dat schrijft dagblad Trouw.
In India nemen ze het niet zo nauw met de regels voor het testen van geneesmiddelen. Door tal van gezondheidsorganisaties is daar felle kritiek op gekomen. Om daar wat aan te doen is een commissie samengesteld, die de situatie moet verbeteren. De commissie kwam onder andere met het advies om de tests alleen nog in erkende centra uit te voeren. Ook zouden deelnemers veel beter geïnformeerd moeten worden en verplicht een standaardformulier voor toestemming moeten ondertekenen.
Een ander punt was de schadevergoeding aan slachtoffers. Volgens de gezondheidsorganisaties wordt er misbruik gemaakt van de armoede en ongeletterdheid van de testpersonen. De commissie zegt hierover dat een schadevergoeding altijd moet worden betaald, tenzij kan worden aangetoond dat schade of overlijden niet komt door de medicijnentest.
Nieuwe wetgeving is niet alleen goed voor de deelnemers, maar ook voor de industrie zelf. Verschillende farmaceutische bedrijven zijn al weggetrokken naar omringende landen. De hoop is dat die weer terugkomen als de regels in orde zijn.
Bron(nen): Trouw