Goede doelen vrezen effect van IBAN

Er zijn banknummers die iedereen kent. Eén daarvan is 'giro 555'. Dat komt in beeld als er iets erg is gebeurd. Maar giro 555 bestaat binnenkort niet meer. Het is nu NL48 INGB 0000 000 555. En dat is toch een stuk ingwikkelder. Goede doelen zijn bang dat ze minder inkomsten krijgen als de rekeningnummers straks worden vervangen door een Europees IBAN-nummer met achttien tekens. Mensen kunnen de lange cijferreeks niet onthouden, denken brancheorganisatie VFI en Giro 555. Dat schrijft het AD donderdag. Zo’n vijftig goede doelen hebben nu een kort en soms mooi klinkend rekeningnummer. Giro 999 van stichting Vluchteling verandert op 1 februari echter in NL48 INGB 0000 0009 99. De branchevereniging wil nu met banken afspraken maken om ‘de schade tot een minimum te beperken’, zegt directeur van VFI Gosse Bosma in de krant. De branche wil dat mensen die toch het korte rekeningnummer blijven gebruiken, op hun computer het juiste nummer te zien krijgen. De hulporganisaties achter Giro 555 hebben al twee jaar tevergeefs gelobbyd bij banken om hun verkorte rekeningnummer te behouden. “Giro 555 is een icoon”, zegt een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties in het AD. “Als het nummer in beeld komt, weet je dat er iets ergs aan de hand is en dat er actie nodig is.” De Nederlandse banken kunnen het rekeningnummer niet in stand houden. 'Het is een Europese verordening', zegt Remko Vellenga van De Nederlandsche Bank. 'Die bepaalt dat iedereen IBAN straks moet gebruiken.' Door het nieuwe betalingssysteem kan in het hele eurogebied op dezelfde manier betaald worden.

Bron(nen):   AD      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Peter Kleiweg

    Dat IBAN had bedacht kunnen zijn door een robot. Welk probleem lost het op? Makkelijker betalingsverkeer, voor wie? Tot nu toe werkte het prima met de “korte” rekeningnummers. Is er een technisch probleem, los het dan technisch op. Voor geautomatiseerd betalingsverkeer kan dat best achter de schermen. Zoals een makkelijk te onthouden domeinnaam ongezien vertaald wordt in een nummer van zo’n 12 cijfers.

    En was er ooit nog hoop dat het wisselen van bank mogelijk zou worden met behoud van rekeningnummer, dan is dat nu vrijwel uitgesloten.

Reacties niet toegestaan