De Zweedse man heeft het allemaal

Samenleving
door Admin
vrijdag, 11 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Van de Zweedse vaders krijgt 85 procent ouderschapsverlof. Mannen gedragen zich in Vikingland nagenoeg ideaal als het gaat om de gelijkheid tussen beide seksen. Ministers (mannelijke) noemen zich feminist en in schoonmaakreclames op TV zie je zelden vrouwen die met een bus vim in de weer zijn. Zelfs in kinderboeken wordt ervoor gewaakt dat de afgebeelde dieren zowel mannetjes als vrouwtjes zijn. Al bijna 40 jaar lang beijvert iedereen zich om te bereiken dat vrouwen op het werk gelijke rechten hebben en mannen thuis evenveel doen als hun echtgenotes, reden waarom The New York Times eens goed om zich heen ging kijken in deze droomstaat waar iedereen wel jaloers op moet zijn.
Volgens politici ter plekke is in Zweden zo'n beetje de nieuwe man geboren, het getemde monster dat zowel werkt alsook zorgt met hetzelfde gemak.
Volgens de krant is het al zover gekomen dat mannen in een bar niet durven te flirten met een vrouw. Flirten is fout. Dat levert hoon op en hoon (van vrouwen) is zo'n beetje het ergste dat er is.
Uiteraard worden al deze ontwikkelingen vanuit een rijke socialistische traditie verklaard en verdedigd: niemand zit zich al deze beperkingen voor de lol op te leggen, het streven is dat er absolute gelijkheid ontstaat en pas als deze gelijkheid is ingetreden, komt men in de buurt van het moderne geluk. Maar zelfs in Zweden is niet alles zo mooi als het lijkt. In grote steden zijn de meeste mannen nu wel getemd, maar ver van de bewoonde wereld, in de donkere en uitgestrekte wouden, heb je soms nog mannen die te weinig doordrongen zijn van de nieuwe omgangsvormen. Ook heb je de immigranten uit verre landen die op hinderlijke wijze nog steeds traditioneel wensen te leven. 
The New York Times heeft veel ruimte nodig om al de extra vrije dagen te beschrijven die mensen in de schoot vallen als de kleine is geboren en Welingelichte Kringen is bang dat de boodschap bij de gemiddelde Amerikaanse lezer (circa 10 vrije dagen per jaar) hard zal aankomen.
Alles wat we hier overigens te lezen krijgen, is slechts een tussenstand. De socialisten, die bij de aankomende verkiezingen van dit najaar op winst staan, zijn vast van plan het ouderschapsverlof nog eens even flink op te rekken, want er valt nog meer te nivelleren.
En zo worden de laatste stappen gezet naar een heus Utopia.