Het coronajaar lijkt voorbij gevlogen: hier komt dat door

Al meer dan een jaar kunnen we niet voluit genieten van de dingen die het leven leuk en afwisselend maken. We werken thuis en zijn veel binnen. Daardoor lijken alle dagen op elkaar en vliegt de tijd, legt hoogleraar experimentele psychologie van de Universiteit van Groningen, Hedderik van Rijn uit tegen EditieNL.

"Dit jaar is een aaneenschakeling van dagen die op elkaar lijken. Je werkt soms ook nog even in het weekend door want ja: je bent toch thuis. En door die eentonigheid heb je ook geen herinneringen aan deze periode." Daardoor lijkt een dag lang te duren, maar een week kort. Dat merk je bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. "Kijk maar eens naar je herinneringen aan je vakanties als kind. Die lijken eindeloos te duren omdat je elke dag iets leuks deed en daardoor heb je daar heel veel herinneringen aan en lijkt het lang te duren."

De hoogleraar adviseert dan ook om veel kortdurende tripjes te plannen. "Ook al lijkt de dag dat je weg bent snel voorbij te gaan – je maakt veel herinneringen – als je erop terugkijkt dank lijkt het vaak alsof je een week bent weggewest." Andere tip is om veel momenten te vieren. Sla je verjaardag bijvoorbeeld niet over, maar maak er toch een klein feestje van. Je kunt ook andere dingen vieren: het begin van het weekend, een nieuwe maand of gewoon dat de zon schijnt.