Jamie Oliver slaat terug

Jamie Oliver is laaiend op de conservatieve minister van Volksgezondheid, Andrew Lansley, omdat deze heeft gezegd dat zijn campagne om gezonde schoolmaaltijden in te voeren een flop was. Lansey pleit voor een minder belerende aanpak en wil mensen meer aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid om problemen, zoals roken en overgewicht, aan te pakken. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de British Medical Association noemde Lansley de campagne, die door de Labour partij werd ingevoerd, ‘een voorbeeld van hoe het niet moet om mensen te overtuigen gezonder te gaan eten’.

Volgens Jamie Oliver is dat niet alleen onjuist, maar is het ook ‘een belediging voor het harde werk van het kantinepersoneel, leerkrachten, directeuren, ouders en vrijwilligers die ernaar streven om schoolkinderen van een voedzame, warme maaltijd te voorzien op 190 dagen van het jaar’. Eventuele problemen waren te wijten aan het feit dat er te weinig geld beschikbaar was om het cateringpersoneel goed te trainen. ‘Lansley wil gewoon op een goedkope manier scoren’, aldus Oliver.

Lansley's uitspraken vielen ook niet in goede aarde bij het ministerie van Onderwijs. Daar benadrukt men dat de campagne in overeenstemming is met de wettelijk vastgestelde voedingsnormen voor schoolmaaltijden die scholen dwingen om geen voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vet, zout of suiker aan te bieden. Professor Alan Maryon-Davis, voorzitter van de Britse Faculteit voor de Volksgezondheid is ook teleurgesteld: ‘De campagne van Jamie Oliver slaagde er in om schoolmaaltijden te verbeteren en stimuleerde de overheid er meer geld in te investeren’.

Bron(nen):   The Guardian