Mannen worden bijna depressief van werkende vrouwen

De Universiteit Gent onderzocht meer dan 1000 Belgische heteroseksuele koppels (18 tot 65 jaar) en wat bleek? Mannen die een werkende vrouw hebben, vertonen meer depressieve klachten dan mannen waarvan de vrouw zich op het huishouden richt. Met 'depressieve klachten' wordt futloosheid, lichtgeraaktheid en pessimisme bedoeld. De koppels werden onderverdeeld in 3 groepen, te weten het mannelijke kostwinnersgezin (man werkt fulltime en de vrouw doet het huishouden), het anderhalfverdienersgezin (man werkt fulltime en de vrouw parttime) en het tweeverdienersgezin (beiden werken fulltime). Mannen met een vrouw die ook werkt, blijken zich depressiever te voelen. Ze voelen zich beter als zij de kostwinner zijn. Ook mannen met een fulltime werkende vrouw en dan vooral met een meer verdienende vrouw vertonen een slechtere mentale gezondheid. In de anderhalfverdienersgezinnen, zo concludeerden de onderzoekers, hadden de slechte cijfers qua depressieve klachten vooral te maken met het werken van de vrouw an sich. En hoe meer mannen zelf in het huishouden doen, hoe depressiever ze zich voelen - en voor vrouwen geldt dat precies zo andersom. De onderzoekers stellen dat dat komt omdat vrouwen gevoelig zijn voor de mentale gezondheid van hun man: hoe meer huishoudelijks mannen doen, hoe rotter zij zich voelen en daardoor voelen de vrouwen zich ook minder fijn. En dus lijkt iedereen gelukkiger als de vrouw het huishouden doet en niet werkt.

Bron(nen):   Nu      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  werkende vrouwen (met kids) zijn altijd moe en willen niet seksen. Dus worden hun echtgenoten depressief.

 2. Anne-Marie Mineur

  Dit onderzoek roept vooral vragen op. Is er gekeken naar de achtergrond van de beide partners? Willen de vrouwen werken, of dwingt de financiële situatie hen ertoe? Dat zou beider depressiviteit verklaren. Speelt soms ook mee dat de kinderopvang slecht geregeld is, en er dus meer druk is op het gezin? Het is nogal een mangericht verhaal op deze manier. “Als hij maar gelukkig is”. Natuurlijk is dat belangrijk, maar dan toch in een gelijke afweging met haar geluk.

 3. reageermeneer

  1. Nederlanders doen massaal de verwarming aan.
  2. Nederlanders doen massaal de verwarming uit.

  Dit bleek uit onderzoek. Onderzoek 1 vond plaats in de wintermaanden, onderzoek 2 vond plaats in de zomermaanden.

  Moraal: Wat waren de omstandigheden van de onderzochte koppels ten tijde van het onderzoek? Van een leven lang zwoegen om die dure hypotheek te kunnen bekostigen, zou ik ook depressief worden. Wanneer je werkt voor je plezier en voldoening is er volgens mij geen reden tot depressiviteit.

 4. Karel Kritisch

  ‘Hoe meer huishoudelijk werk mannen doen, hoe rotter zij zich voelen en daardoor voelen de vrouwen zich ook minder fijn.’ Meteen doorgestuurd naar mijn vrouw. De wetenschap staat aan mijn kant.. eindelijk.

  • meesan

   Wat zal jij vrolijk worden als je vrouw al het huishoudelijk werk gaat doen en daardoor drie keer zo sacherijnig wordt als nu.

   (in antwoord op Karel Kritisch)

Reacties niet toegestaan