Amerikaanse overheid grijpt in bij falende vaccinfabrikant

De Amerikaanse overheid heeft ingegrepen bij een vaccinfabrikant in Baltimore waar eerder 15 miljoen doses van het Johnson & Johnson-vaccin moesten worden weggegooid na fouten tijdens het productieproces, meldt The New York Times. Farmaceut Johnson & Johnson krijgt de touwtjes in handen en in de fabriek mogen geen vaccins meer van AstraZeneca worden geproduceerd.

De ingreep is gedaan om toekomstige fouten te voorkomen, melden twee hoge federale gezondheidsfunctionarissen. Johnson & Johnson, dat verantwoordelijk is voor de productie van het in Leiden ontwikkelde coronavaccin, bevestigde de veranderingen.

De fabriek is eigendom van Emergent BioSolutions. Dat maakte daar vaccins voor zowel AstraZeneca als Johnson & Johnson. Onlangs werd bekend dat het bedrijf de ingrediënten van de twee verschillende anti-coronamiddelen per ongeluk door elkaar haalde waardoor 15 miljoen doses moesten worden vernietigd.

Federale functionarissen zijn volgens The New York Times bang dat de fout het vertrouwen van de bevolking in de vaccins zal aantasten. Reden nu hard in te grijpen. AstraZeneca laat in een verklaring weten dat het samen met de Amerikaanse overheid op zoek gaat naar een alternatieve productielocatie.

Als gevolg van de productiefout is de distributie van de Johnson & Johnson-vaccins in de Verenigde Staten nu aanzienlijk vertraagd. Het incident is buitengewoon pijnlijk voor de farmaceut. Gehoopt werd dat het Johnson & Johnson-vaccin, waarvan één prik volstaat, het vaccinatieprogramma in de VS aanzienlijk zou gaan versnellen.