Trump troggelde miljoenen af van fans door misleiding op website

Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump heeft eind vorig jaar tientallen miljoenen dollars terugbetaald aan geldschieters. Aanhangers die via internet eenmalig een bedrag wilden overmaken, hadden soms onbedoeld toestemming gegeven om wekelijks geld af te schrijven.

Trump-fans die meenden alleen paar honderd dollar te hebben gedoneerd, zagen daardoor tot hun schrik duizenden dollars van hun rekening verdwijnen. Het regende klachten bij banken en creditcardbedrijven van kiezers die dachten dat ze het slachtoffer waren van fraude, schrijft The New York Times na eigen onderzoek.

"Bandieten", foetert een 78-jarige man uit Californië in de krant. Hij maakte in september 990 dollar over. Datzelfde bedrag verdween daarna nog zeven keer van zijn rekening "Ik ben met pensioen. Ik kan het me verdorie niet permitteren om zo'n bedrag te betalen."

Wekelijkse afschrijving

Sommige Trump-aanhangers raakten in de problemen doordat ze zich te laat realiseerden dat hun bankrekening was leeggetrokken. Een 63-jarige man uit Kansas City wilde 500 dollar overmaken, maar dat werd onbedoeld zo'n 3000 dollar in 30 dagen. Daardoor kon de huur niet worden afgeschreven. "Het voelde als oplichterij."

Gedupeerden hadden in de praktijk iets over het hoofd gezien op het donatieformulier. Daar stond automatisch aangevinkt dat de donatie wekelijks zou worden afgeschreven. Er werd op enig punt ook een tweede automatisch aangevinkt vakje toegevoegd aan het formulier, waarmee mensen toestemming gaven hun bijdrage te verdubbelen.

Omstreden aanpak

Die aanpak is omstreden. Het team van Trump en de Republikeinse Partij gaven alleen in de laatste 2,5 maand van 2020 al ruim 530.000 keer geld terug aan online-donateurs. Het ging om een bedrag van 64,3 miljoen dollar (circa 55 miljoen euro), veel meer dan de 5,6 miljoen dollar die de campagne van de Democraat Joe Biden in die periode heeft teruggestort.

Hoewel Trump veel geld moest teruggeven, heeft hij wel zijn voordeel kunnen doen met de onbedoelde donaties. Hij kreeg feitelijk een grote rentevrije lening in de cruciale maanden voor de presidentsverkiezingen, concludeert de krant. Die kon hij vervolgens terugbetalen met geld dat hij na de verkiezingen ophaalde bij donateurs.

Meerdere gedupeerde aanhangers benadrukten dat ze Trump niet persoonlijk verantwoordelijk houden voor de problemen met donaties. Een 87-jarige man legde de schuld bij WinRed, het platform dat Trump gebruikte om 1,2 miljard dollar aan donaties binnen te halen. "Ik ben nog steeds 100 procent loyaal aan Donald Trump", beklemtoonde die donateur.