Betaalt Liliane Bettencourt (15 miljard) wel belasting?

De vrouw die dagelijks de Franse voorpagina's haalt, wordt inmiddels van alle kanten bekeken. Jarenlang hoorden we eens per jaar van Liliane Bettencourt en dat was als in Le Nouvel Observateur een lijst werd gepubliceerd met de rijkste Fransen. Daar stond ze onveranderd bovenaan als erfgename van het L'Oréal-concern met een gestaag groeiend vermogen, want met geld maak je geld. Laatstelijk werden haar bezittingen op zo'n 15 miljard euro geschat.
Recente onthullingen: haar dochter probeert haar ontoerekeningsvatbaar te verklaren, de ontslagen butler nam tafelgesprekken op die zeer de moeite waard bleken en menig politicus - ook partijgenoten van president Sarkozyv - kwamen regelmatig in het sjieke Neuilly langs om welgevulde envelopen met geld af te halen.
Vandaag staat in Libération de volgende vraag op het programma: betaalt Bettencourt eigenlijk wel belasting? Het antwoord is hoopvol voor de zeer gefortuneerde lezers van deze site. 
Naar eigen zeggen maakte ze de afgelopen 10 jaar 397 miljoen euro over aan de Franse fiscus. Best veel geld natuurlijk, maar volgens Libération is dit slechts 2,5 procent van haar vermogen, oftewel: ze betaalde jaarlijks 0,25 procent belasting.
Intussen mag ze zeker in staat worden geacht circa 4 procent rendement op haar bezittingen te maken wat volgens de rekenmeesters van de krant op ongeveer 600 miljoen euro 's jaars uitkomt.
Conclusie: Liliane Bettencourt wordt is snel tempo nog veel rijker dan ze al was en het is komisch te lezen hoezeer dit Libération niet zint. Al lezend zou je bijna denken dat ze haar geld heeft gestolen en zo geeft dit artikel je toch nog een interessant inkijkje in de pluriforme Franse pers: die varieert doorgaans van links tot extreem-links.

Bron(nen):   Libération