Lust of liefde

Een Brits onderzoek wijst uit dat één op de vijf volwassenen verliefd is op iemand anders dan de partner, ook als ze een gelukkige relatie hebben. En die ander is meestal een vriend of collega. Psychologe Linda Blair verbaast zich over de uitkomsten van het onderzoek: 1 op de 25 mensen zegt dat ze al meer dan vijf jaar van een ander houden en 1 op de 50 zegt dat ze al van die ander houden zo lang als ze zich kunnen herinneren. En dan is 29% van de mannen en 19 % van de vrouwen van plan hun partner te verlaten.
Blair vindt het zorgelijk dat zo veel mensen kennelijk ontevreden met hun situatie zijn en buigt zich over het probleem: waarom zijn we niet blij met wat we hebben?
Het grootse misverstand betreft de aard van verliefdheid: daar hebben we vreemde ideeën over. Dat verliefde mensen voortdurend aan hun geliefde denken en niets anders willen dan bij die persoon zijn. Maar deze gevoelens hebben niets met liefde te maken, maar met lust. Lust is fysieke aantrekkingskracht. Het is overweldigend en door feromonen gestuurd: we zijn gekmakend tot iemand aangetrokken omdat we (onbewust) voelen dat iemand een perfecte genetische match zou zijn. Lust gaat over het voortbestaan van het DNA. Het heeft niets te maken met ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.
Liefde daarentegen is geen instant gevoel, maar iets dat moet groeien. Liefde lijkt meer op vriendschap dan op een neukpartij. Liefde en bloeit langzaam op en vereist inspanning en offers. Als we liefde van lust onderscheiden is het iets minder verontrustend dat zoveel mensen naar een ander dan de partner verlangen. Maar ze verwarren lust met liefde.
Daarnaast vinden we het moeilijk te onderscheid te maken tussen wat we hebben en wat we zouden kúnnen hebben. Iedereen denkt maar dat hij of zij misschien wel beter verdient. Hebben we wel voor de juiste persoon gekozen? Misschien moeten we nog even door zoeken? Deze twijfel belet het ook dat we ons werkelijk binden aan onze partner. Volgens Blair ligt daar de sleutel naar geluk, het draait erom wat je doet met wat je hebt.

Bron(nen):   The Guardian