Hamas houdt de vrouwtjes kort

In de Gaza-strook kent het leven van vrouwen steeds meer beperkingen, als we Der Spiegel moeten geloven. Laatste verbod: vrouwen is het wat Hamas betreft niet langer toegestaan in de openbaarheid aan de waterpijp te lurken. 
Koffiehuizen in heel het land kregen bezoek van overheidsdienaren die de nieuwe richtlijn persoonlijk aan de eigenaren van openbare gelegenheden kwamen vertellen. 
Motief: vrouwen die en plein public zitten te roken, zijn een schande voor hun man en zoiets leidt dikwijls tot echtscheidingen. Wat weer het aanzien van de Palestijnse staat omlaag haalt. 
In Gaza is zowel de man als de vrouw doorgaans dol op een waterpijp met inhoud. Ook in de meer conservatieve moslimkringen gaat de pijp graag rond. Gevreesd wordt dat de inkomsten in de horeca nu aanzienlijk zullen teruglopen.
Sinds Hamas in 2007 de baas is in de Gazastrook( 1,5 miljoen inwoners), zijn al meer verboden afgevaardigd die vrouwen minder speelruimte bieden. Zo dienen schoolgaande meisjes zich bijvoorbeeld kuis te kleden en is het mannen niet langer toegestaan kapper te zijn in de damessalons.

Bron(nen):   Der Spiegel