Coalitie eens: minder gaswinning Groningen

Samenleving
door anp
woensdag, 15 januari 2014 om 14:06
welingelichtekringen header 1
De gaswinning in Groningen wordt volgend jaar verminderd en er komt geld vrij voor compensatie in het gebied dat de afgelopen tijd steeds meer door aardbevingen is getroffen. Binnen de top van het kabinet is daarover overeenstemming bereikt, die gesteund wordt door de regeringspartijen VVD en PvdA. Bronnen op het Binnenhof bevestigden dat woensdag tegenover het ANP.
Het kabinet spreekt vrijdag op basis van een voorstel van minister Henk Kamp van Economische Zaken over de gaswinning. Die levert elk jaar rond de 12 miljard euro op, dus het dichtdraaien van de gaskraan gaat ten koste van de inkomsten voor de schatkist.
Hoeveel minder gas Kamp volgend jaar uit de Groningse grond wil halen, is nog niet bekend. Ook over de omvang van de compensatie voor Groningen en de Groningers is nog geen duidelijkheid.
De top van het kabinet werd het dinsdag op hoofdlijnen eens over de plannen van Kamp en ook de fractievoorzitters van VVD en PvdA zijn erbij betrokken. Kamp zou ook nog vóór een kabinetsbesluit met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan overleggen.