Het raadsel Bobby Fischer

Het leven van Bobby Fischer was al wonderbaarlijk; op zijn 14de schaakkampioen van de Verenigde Staten, wereldkampioen na een zinderende match tegen Boris Spassky in 1972 om daarna als een soort zwerver de wereld over te trekken, waarbij hij een enkele keer naar buiten trad om op joden te schelden of te kraaien van plezier toen de Twin Towers in 2001 werden neergehaald.

Vorige maand zijn de stoffelijke resten van de schaker opgedolven om met behulp van zijn dna te kijken of er een bloedband bestaat met de 9-jarige Jinky. Ongeveer 10 jaar geleden ontmoette Fischer een Pilippijnse vrouw, Marilyn Young, waarmee hij enige tijd veel optrok. Een jaar later beviel ze van een meisje en ze noemde Fischer de vader die dat trouwens nooit heeft bevestigd.
Geheel belangeloos is deze controverse niet, want Fischer heeft weliswaar nauwelijks nog geschaakt na 1972, maar beschikte desondanks over de nodige miljoenen. Het grootste deel van dit geld vergaarde hij door tijdens de Joegoslavische oorlog in 1992 een toernooi tegen Spassky te spelen dat hij won. Prijzengeld: 3,65 miljoen dollar. 
Dan is er nog de Japanse die zegt zijn vrouw te zijn geweest en die ook graag haar aandeel in de erfenis opeist. The New York Times spreekt met enkele oude vrienden van Fischer die trouwens niet willen erkennen
dat hij ooit getrouwd is geweest.
Mocht de dna-test geen familiebanden met Jinky aantonen, dan zou het overgebleven fortuin weleens richting verre neven kunnen gaan, met wie Fischer trouwens geen enkele familieband onderhield.

Bron(nen):   The New York Times