27.000 km fietsen in drie jaar tijd: is dat niet wat veel voor de kinderen?

John and Nancy Vogel werkten allebei in het onderwijs in Idaho. Twee jaar geleden namen ze ontslag, haalden hun zonen van 11 van school, verhuurden hun huis en vertrokken met twee fietsen en een tandem voor een tocht van Noord-Alaska tot in het zuidelijkste puntje van Argentinië. Ze hebben tot nu toe 20.000 km afgelegd en zijn in Bolivia. Als ze er in slagen om de reis te volbrengen, zullen de jongens in het Guinness Book of Records staan als de jongste kinderen die heel Amerika door fietsten.

De ouders liggen nu onder vuur. 'De kinderen dwingen tot een leven op de fiets om de droom van hun ouders waar te maken is simpelweg kindermishandeling en exploitatie', zegt Jack Marshall, voorzitter van het trainingsbureau voor ethiek ProEthics in Washington.

Waar hebben we dat meer gehoord? De 13-jarige Jordan Romero is de jongste beklimmer van de Mount Everest en Katie Walter (17) de jongste wandelaar die de Zuidpool bereikte. De 16-jarige Amerikaanse zeilster, Abby Sunderland, werd uit de Indische Oceaan gevist nadat een storm een einde maakte aan haar poging om de jongste zeilster te worden die alleen rond de wereld zou reizen. De Australische 17-jarige, Jessica Watson, slaagde daar wel in, maar werd geen recordhoudster, omdat ze niet de juiste route had genomen. En dan hebben we natuurlijk nog onze eigen Laura Dekker (14), die van de rechter alsnog een poging mag wagen.

De ouders benadrukken dat de kinderen het zelf willen, maar de deskundigen vinden het schadelijk voor hun ontwikkeling. Julie Bradshaw, nu 46, die als eerste het Kanaal overzwom op 15-jarige leeftijd, beweert daarentegen: 'Het had een enorm positieve impact op mijn leven. Het gaf me structuur, vertrouwen, het vermogen om anderen te motiveren en vele kwaliteiten die ik kan inzetten bij het runnen van mijn eigen bedrijf'.

Bron(nen):   The Guardian  Family on Bikes