Moet je alles wel plannen in je leven?

Je kunt je leven grofweg op 2 manieren inrichten: alles vantevoren plannen of alles op je af laten komen. David Brooks, sieraad van The New York Times, houdt deze kwestie vandaag tegen het licht.

Hij begint zijn betoog met een indrukwekkend verhaal van iemand die zich werkelijk alle denkbare offers getroostte om zijn studietijd zo goed mogelijk te besteden; ieder half uurtje extra was meegenomen, want je kon nooit goed genoeg aan de start verschijnen als de arbeidsmarkt eenmaal daar was. Maar behalve veel tijd besteden aan je studie, is het ook zaaks heel goed te plannen wat je wel en wat je niet doet. Wie vroeg alles plant, plukt daar later de vruchten van.

Het kan ook heel anders. Je kunt ook aan je leven denken als een onbekende wereld die moet worden ontdekt. En omdat je niet in de toekomst kunt kijken en in de grond van de zaak niet kunt weten wat er in je leven gaat gebeuren, is al die planning licht overbodig. Mensen die deze richting aanhangen, zijn vaker iets sceptischer als het erom gaat je leven te organiseren alsof het om een businessmodel gaat.
Je kunt calculeren of je kunt je laten verrassen, dat is de keus. Waarbij degene die graag calculeert, nog vele verrassingen op zijn pad zal tegenkomen.

Bron(nen):   The New York Times