Miljardairs gaan nog meer geld weggeven

Extreem rijke Amerikanen willen nog genereuzer worden dan ze al zijn. Veertig miljardairs hebben afgesproken dat ze ernaar zullen streven de helft van hun fortuin weg te geven aan goede doelen. Het initiatief is genomen door investeerder Warren Buffettt en door Bill Gates.

Ook Michael Bloomberg, burgemeester van New York en in zijn vrije tijd miljardair, Hilton-erfgenaam Barron Hilton en mediamagnaat Ted Turner doen mee. Het is niet zo dat deze afspraak bij de notaris is gedeponeerd, maar er is toch wel sprake van een soort herenakkoord. 

De gulle rijkaard is in ons land een zo goed als onbekend verschijnsel. Blijkbaar is de gedachte dat de overheid er is voor goede doelen en dat de dikke portemonnee ten allen tijde gesloten dient te blijven. Zo zijn op z'n minst 2 voorvallen bekend van onze eigen koningin: ze vroeg Europese subsidie aan voor haar bevroren wijnstruiken op haar landgoed in Italie en ze vroeg (en kreeg) aow toen ze 65 werd. Zo kan het dus ook!

Buffett (zelf goed voor circa 47 miljard dollar) zei dat de club van 40 andere rijkaards wil stimuleren eenzelfde weg in te slaan. Amerika is naar zijn zeggen al het meest genereuze land ter wereld en die positie kan nog meer glans krijgen als meer mensen meer geld weggeven.

Het grappige van dit soort lijsten is dat het gaat opvallen als je schatrijk bent maar toch niet meedoet; zoiets doet wenkbrauwen fronsen. In dit geval vielen de namen al van de eigenaars van Walmart en van de oprichters van Google.

Bron(nen):   The Guardian