Krijgen we bejaarden-getto’s?

Binnen een generatie zal Groot-Brittannië zijn bevolkt met massa's bejaarden die zich voornamelijk in bepaalde regio zullen ophouden. The Daily Telegraph probeert zich voor te stellen hoe Engeland er dan uit zal zien, een goed idee omdat dit visioen pijlsnel werkelijkheid zal worden.
Vooral in Zuidwest Engeland zullen volgens de krant 'retirement ghettos' ontstaan met 3 bejaarden op 1 persoon van middelbare leeftijd. Streken als West Dorset, West Somerset en Berwick-upon-Tweed zullen in 2030 een grijze aanblik geven en niemand weet nog hoe in dergelijke gebieden de zorg moet worden betaald en ook daadwerkelijk uitgevoerd.
Volgens een deskundige die wordt opgevoerd kun je grofweg 2 dingen doen: de lokale belastingen flink verhogen om voor al die mensen te zorgen of ervoor kiezen om voor niemand te zorgen. Als het eerste gebeurt is al een beetje te voorzien wat het gevolg zal zijn: jonge werkende mensen trekken weg, want die hebben helemaal geen zin in hogere belastingen. En evenmin zin in al die bejaarde buren.
Want dat kan weleens een andere reden zal waarom gebieden waar het sterft van de oudjes onaantrekkelijk zijn. In onze cultuur is jeugdigheid zeer begeerd en nastrevenswaardig. Daar vloeit uit voort dat ouderdom iets is om te mijden.

Bron(nen):   The Daily Telegraph