27.000 mensen beschikbaar hulp vluchtelingen

Samenleving
door anp
woensdag, 07 oktober 2015 om 6:37
27 000 mensen beschikbaar hulp vluchtelingen1444194068
Meer dan 27.000 mensen zijn via het Rode Kruis inmiddels beschikbaar voor de hulp aan vluchtelingen in Nederland. Half september, toen de hulpverleningsorganisatie nog 6500 vrijwilligers beschikbaar had, deed het Rode Kruis een oproep aan mensen om zich aan te melden voor het burgerhulpnetwerk Ready2help.
Het gaat niet alleen om mensen die goederen sorteren, opvanglocaties inrichten en opruimen of bedjes in elkaar zetten, maar ook mensen die vanuit hun professie hulp bieden, zoals artsen, tolken en EHBO'ers, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis: ,,Het is opvallend dat als mensen eenmaal een keer zijn ingezet ze ook voor volgende klussen beschikbaar willen zijn'', aldus de woordvoerder.
De vrijwilligers worden via sms en mail opgeroepen om ergens voor enkele uren te komen helpen. De reactiesnelheid is volgens de woordvoerder opvallend groot, omdat soms al binnen een uur zich voldoende mensen hebben aangemeld om diezelfde avond nog te komen helpen. Desalniettemin zijn nog meer vrijwilligers nodig voor het hulpnetwerk om hulp te bieden aan de vluchtelingenstroom.
Het Rode Kruis is nog steeds in 'hoogste staat van paraatheid', dat wil zeggen dat de focus bij het Rode kruis volledig ligt op de stroom aan vluchtelingen die nu Nederland binnenkomt. Nooit eerder heeft de hulpverleningsorganisatie zo'n groot beroep gedaan op burgers om hulp te bieden voor het opvangen van vluchtelingen.