Kun je beter spullen op je hoofd dragen?

Het leerzame van rampen verweg is dat je weer eens ziet dat er kennelijk redenen zijn om je huisraad niet met je handen te dragen, of op je rug, maar op je hoofd. Dat is althans wat je altijd ziet. Mensen, vrouwen vooral, beladen met hoge stapels spullen.
En inderdaad. Je kunt op je hoofd enorme lasten dragen zonder veel moeite. Vrouwen in Afrika kunnen zo'n 20 procent van hun eigen gewicht op hun hoofd dragen zonder dat het lopen en dan meer energie kost. Dat is in uw geval....kilo. Inderdaad, meer dan je zou denken of met je armen of op je rug kan dragen.
Moeten wij dan ook gaan oefenen? Nee, dat heeft geen zin. In de landen waar het over gaat dragen kinderen al lasten op hun hoofd. Allerlei spieren kunnen van jongs af aan wennen en groeien. En het vergt ook een bepaalde gang.
Overigens: als je die 20 procent van je lichaamsgewicht overschrijdt, dan neemt het gewicht snel onevenredig toe. Als je dus weet wat de dragende vrouw weegt, dan ken je ook haar last; 20 %. Of als je haar last weet, dan weet je wat zij weegt.

 

Bron(nen):