Treurig record: bijna 68.000 coronadoden deze maand in Brazilië

In Brazilië zijn tot zaterdag 67.977 sterfgevallen door Covid-19 geteld sinds begin deze maand. Het land heeft daarmee het record van maart overschreden, toen meer dan 66.000 sterfgevallen werden geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

In het land met 212 miljoen inwoners zijn in de afgelopen 24 uur 3076 doden gevallen, waarmee het totale aantal sinds 1 april op 67.977 staat. In heel maart werden 66.573 sterfgevallen geregistreerd. De afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld 2545 sterfgevallen per dag geregistreerd op meer dan 60.000 infecties. Zaterdag werden 71.137 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Ondanks het nieuwe maandelijkse record, stabiliseert het aantal doden. "In de laatste twee weken is er een stabilisatie van het aantal besmettingen en sterfgevallen door Covid-19", aldus het Braziliaanse gezondheidsinstituut.

In totaal zijn in Brazilië 389.492 doden gevallen sinds het eerste geval van Covid-19 in februari 2020, waardoor het in absolute cijfers het tweede zwaarst getroffen land ter wereld is, na de Verenigde Staten.

Het aantal gevallen en sterfgevallen begon vanaf januari exponentieel toe te nemen, vooral door de verspreiding van de besmettelijkere Amazonevariant van het virus. Het land heeft tot dusver 5,8 procent van zijn bevolking, of 12,4 miljoen mensen, gevaccineerd.

De rechts-populistische president Jair Bolsonaro, die geregeld wordt bekritiseerd vanwege zijn chaotische beleid ten opzichte van de pandemie, is van alle kanten onder vuur komen te liggen voor zijn aanpak van de gezondheidscrisis en een parlementaire onderzoekscommissie zal volgende week beginnen met een onderzoek naar eventuele nalatigheden van de regering.