Terrassen weer open na bijna half jaar sluiting

Na bijna een half jaar kan er woensdag weer een biertje worden gedronken op het terras. Tussen 12.00 uur en 18.00 uur zijn er per buitenterras maximaal vijftig gasten welkom. Voor terrasbezoek moet wel worden gereserveerd.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de heropening een "heel klein lichtpuntje". Hoewel de meeste horecaondernemers er blij mee zijn, hebben ze niet allemaal een terras, zegt een woordvoerder. Bovendien zou het voor veel van hen niet rendabel zijn om voor etenstijd alweer te sluiten. En omdat er ook horecabazen zijn die het onverantwoord vinden om de terrassen te openen terwijl de besmettingscijfers hoog zijn, blijven sommige cafés ook vanaf woensdag nog dicht.

Om coronabesmettingen te voorkomen zijn per tafel maximaal twee mensen welkom, die ook 1,5 meter afstand moeten bewaren. Uitzonderingen zijn er voor personen uit hetzelfde huishouden, zij hoeven geen afstand te houden en mogen met meer dan twee gasten aan een tafel zitten. Bezoekers mogen alleen voor toilet- en garderobebezoek of om af te rekenen naar binnen. Daar moet dan wel een mondkapje op.

Eten en drinken mocht de afgelopen maanden worden afgehaald, maar wel binnen de perken van de avondklok. Volgens het openingsplan van de Rijksoverheid mag de horeca op 26 mei weer open voor mensen die uit eten willen. Of dat op dat moment verantwoord is, beslist het kabinet naar verwachting op 3 mei.

Het wordt woensdag naar verwachting overwegend zonnig en zo'n 16 graden.