Waarom veel twintigers en dertigers niet zomaar met zomervakantie kunnen

Eerst het goede nieuws: de belofte van minister De Jonge dat rond 1 juli iedereen die dat wil kan zijn gevaccineerd lijkt uit te komen. Het wordt een race, maar het is zeker niet uitgesloten.

Als de vaccinfabrikanten hun beloftes nakomen, worden er net genoeg vaccins geleverd. De GGD’s willen eind mei twee miljoen prikken per week kunnen zetten. Daarvoor moet nog wel personeel worden aangetrokken, er zijn vacatures voor zo’n 7.000 voltijdbanen. Daarnaast hopen ziekenhuizen elke week een miljoen vaccins te kunnen zetten.

Dus dan kan iedereen met een vaccinpaspoort op stap? Nee. Zeker de jongeren niet. Miljoenen jongeren zullen namelijk op 1 juli hooguit hun eerste prik hebben gekregen. En dan is niet genoeg voor reizen naar het buitenland. Ze zullen dus een negatieve test nodig hebben om naar Salou te mogen.

Grofweg vier miljoen mensen hebben begin juli pas één prik gekregen. De meeste dertigers, twintigers en tieners krijgen pas eind juni een eerste oproep en moeten daarna nog zeker drie weken wachten op een tweede dosis.

Bron(nen):   NRC