Black Hawk Down – in het echt

Misschien kent u het boek Black Hawk Down van de Amerikaanse Mark Bowden. Bowden is een non-fictie schrijver van grote reputatie (veelal werkzaam voor The Atlantic) en in dit boek reconstrueerde hij hoe twee Amerikaanse helicopters, type Black Hawk, in 1993 in Somalië bij een commando-actie werden neergeschoten. Vervolgens werd besloten de neergekomen manschappen te redden en dat leidde tot een bloedige actie van een elite-eenheid, de Rangers, waarbij veel soldaten zijn omgekomen. Het is een gruwelijk verhaal dat later, in 2001, is verfilmd door Ridley Scott.
Terug naar het heden.
Recentelijk was een Amerikaanse Black Hawk (het zijn kleine wendbare heli's, gepantserd, met veel vuurkracht) in Zuid-Afghanistan onderweg met een gewonde marinier die naar een Britse basis werd teruggevlogen.Het toestel werd in de achterste rotor geraakt, kwam in een spin en stortte neer. Een team van 4 medici die zich aan boord bevonden, zijn overleden. 
Onmiddellijk ging een groep van 90 Britse commando's er op af om overlevenden terug te vinden voor de Taliban op de plek des onheils arriveren. Vandaag vertelt The Sunday Telegraph de bloedstollende gebeurtenissen van deze reddingspoging, een heroisch verhaal - zie de link.
De tweede link voert naar de trailer van de film Black Hawk Down.

Bron(nen):   The Sunday Telegraph  trailer