Support voor homo-jongeren: het wordt beter

Ineens staan er wel honderd filmpjes op YouTube waarin jonge homo's bemoedigend worden toegesproken. De aanleiding voor dit It gets better project zijn de recente zelfmoorden van tenminste vijf Amerikaanse tieners vanwege vergaand getreiter om hun homoseksualiteit. Dan Savage schreef een column over  Billy Lucas (foto) die pas 15 jaar was, toen hij zich in de schuur van zijn oma ophing, na tijdenlang gekweld te zijn door zijn klasgenoten die hem een poot noemden en zeiden dat hij zich beter kon opknopen. Savage –zelf ook homo- schrijft: ik wou dat ik vijf minuten met deze jongen had kunnen praten. Dat ik Billy had kunnen vertellen dat het beter wordt, hoe verschrikkelijk de dingen op dat moment ook waren.
Maar homoseksuele volwassenen mogen niet met deze jongeren praten. Scholen en kerken staan het niet toe, veel ouders zijn homofoob en denken hun kind voor homoseksualiteit te kunnen behoeden door informatie en homo rolmodellen bij ze weg te houden.

Dus zette Savage enkele weken geleden een filmpje op YouTube waarin hij en zijn partner vertellen dat het –ook als je enorm gepest wordt en het niet meer ziet zitten- uiteindelijk beter wordt. De video was een instant-hit en het project It gets better (Het wordt beter) was geboren.

Inmiddels hebben vele homo- én heteroseksuele bekendheden een videoboodschap gemaakt. De populaire serie Glee gaat een aflevering aan het homo-pesten besteden en Broadway musicalsterren maakten een It gets better song, als eerbewijs aan het meest recente slachtoffer: Tyler Clementi. Nadat de 18-jarige eerstejaarsstudent ontdekte dat twee medestudenten met een verborgen camera in zijn kamer een (live) homosekstape hadden gemaakt en op het internet verspreid, wierp hij zich eind september van de George Washington brug in New York City.

Bron(nen):   YouTube  Los Angelos Times