'Chinese labmedewerkers hadden coronaklachten voor uitbraak'

Samenleving
door anp
zondag, 23 mei 2021 om 22:31
chinese labmedewerkers hadden coronaklachten voor uitbraak1621801935
Medewerkers van een laboratorium in de Chinese stad Wuhan hadden volgens Amerikaanse inlichtingendiensten voor de uitbraak van het nu bekende coronavirus klachten die horen bij het virus. Het gaat om een lab waar onderzoek werd gedaan naar pathogene virussen, zoals de coronavirussen, schrijft The Wall Street Journal.
De medewerkers meldden zich in november 2019 met ernstige klachten bij een ziekenhuis in de Chinese miljoenenstad. Volgens Amerikaanse bronnen wijst dit erop dat het virus uit het laboratorium ontsnapt kan zijn. China ontkent dat.
Een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wees eerder uit dat het virus waarschijnlijk niet uit een laboratorium afkomstig is, maar van dieren. Er kwam veel kritiek op dat onderzoek, omdat China niet genoeg openheid van zaken zou hebben gegeven.
Uitgebreid onderzoek
Het Amerikaanse onderzoek was in januari al afgerond, maar lekt nu uit via The Wall Street Journal. Volgens de krant gaat het om een uitgebreid onderzoek, al zeggen andere bronnen in de Verenigde Staten dat de informatie afkomstig is van een bevriend land en dat er meer onderzoek nodig is.
Er zijn veel verschillende soorten coronavirussen, het nu bekende SARS-CoV-2 kan leiden tot de ziekte Covid-19, maar niet al die virussen kunnen mensen ziek maken. De huidige virusuitbraak begon in Wuhan en verspreidde zich over de hele wereld.