Twee derde Engelse brandweerlieden heeft een bijbaan

Tijdens de Bonfire Night, op 5 november, worden overal in Engeland vreugdevuren aangestoken. Dit jaar zal de brandweer staken en daardoor zou de veiligheid wel eens in het geding kunnen komen.

Uit een enquête onder de stakers blijkt dat 2000 van de 5900 brandweerlieden in London een bijbaan heeft en vaak zwart werkt. Ze werken als accountant, zelfstandig ondernemer, acteur of model, maar ook als klusjesman, dakdekker, beveiliger en taxichauffeur.

Eerder lekte uit dat 2.700 brandweerlieden een toelage van € 5.800 per jaar krijgen, terwijl ze niet eens in London wonen. Acht bleken zelfs in het buitenland te wonen. Deze onthullingen zullen de eisen van de stakers uiteraard geen kracht bijzetten.

De stakers beweren dat ze van hun inkomen (gemiddeld € 32.200 per jaar) niet rond kunnen komen en dus verplicht zijn om bij te klussen. Het hebben van een tweede baan is mogelijk door een ploegendienst waarbij ze 4 dagen wel en 4 dagen niet werken. De stakers verzetten zich dan ook tegen wijzigingen in dit systeem. De London Fire Authority wil de dagdienst verlengen van 7 naar 9 uur en de nachtdienst terugbrengen van 15 naar 13 uur. Dat houdt in dat de brandweermannen dan 3 uur minder slapen en minder uitgerust zijn voor het zwart werken.

Bron(nen):   Daily Mail