‘Geheime besluitvorming Britse corona-adviesgroep catastrofaal’

Het was "een catastrofale vergissing" aan het begin van de pandemie dat in Groot-Brittannië een groepje wetenschappers als adviseur van de regering in geheimzinnigheid besluiten kon nemen. Dat zegt de voormalige topadviseur van premier Boris Johnson, Dominic Cummings, over de Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) tegen een parlementaire onderzoekscommissie. Hij laakt de aanpak van het coronavirus, destijds door de regering-Johnson.

"Ik denk dat er geen twijfel over mogelijk is dat het proces waarmee de SAGE tot besluiten kwam geheim was", aldus Cummings. En daardoor was volgens hem binnen de regering geen inzicht, geen controle op de SAGE en geen onderzoek. De premier werd 14 maart opeens verteld dat er een lockdown moest komen, maar er lag geen enkel plan klaar. Desondanks kondigde Johnson 23 maart een lockdown aan.

Volgens Cummings dacht de premier aanvankelijk dat het virus niet zo gevaarlijk was. Cummings haalt fel uit naar zijn voormalige werkgever. Het was "volstrekt krankzinnig" dat Johnson premier was, terwijl er veel mensen waren die beter leiding hadden kunnen geven. Cummings erkent wel dat het ook "volstrekt krankzinnig" is dat hij topadviseur was.

De 49-jarige Dominic McKenzie Cummings was een van de invloedrijkste Conservatieven en een wegbereider voor het brexitreferendum van 2016 en daarmee het vertrek van het land uit de Europese Unie. Hij werd in de zomer van 2019 tot de belangrijkste adviseur van de premier aangesteld. Cummings gold al snel als de machtigste adviseur in Downing Street en scheen zich overal mee te bemoeien. Begin 2020 trad de minister van Financiën zelfs af na een aanvaring met Cummings. Cummings zelf verdween vorig jaar nogal stilletjes van het politieke toneel.