Van Dissel: vierde golf onwaarschijnlijk bij vlotte vaccinatie

Als het lukt om begin juli het merendeel van de bevolking te hebben gevaccineerd, zoals het kabinet wil, dan is een groot deel van de kwetsbaarheid weg en maakt dit een vierde coronagolf onwaarschijnlijk. Dat zegt directeur Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een interview met het NRC.

Van Dissel zegt dat Nederland door het vaccineren in een nieuwe, belangrijke fase zit. "Maar er is nog een grote groep mensen niet gevaccineerd, daar blijft sprake van een besmettingsrisico. Je wil een stuk verder zijn met vaccineren voordat je het sein ‘brand meester’ geeft."

Volgens Van Dissel is de situatie nu anders is dan vorig jaar. Nederland versoepelde toen snel voor de zomer, waarna het virus weer opleefde. "Aan de afname van de eerste golf lagen de strenge maatregelen ten grondslag en kwamen we qua infecties heel laag. Wel was nog bijna iedereen gevoelig voor besmetting. Nu zien we een daling door de opbouw van immuniteit, dat is echt het effect van vaccinaties. Daardoor krijg je niet makkelijk een nieuwe piek in de ziekenhuizen, dat zou raar zijn. Tenzij de immuniteit na een vaccinatie heel kort duurt, maar dat lijkt zeker niet het geval", aldus de RIVM-voorman tegen NRC.