Dé plek in de VS om aan marihuana te komen: Nederland

Tijdens de tussentijdse verkiezingen in de VS van afgelopen week werd er ook op lokaal niveau over honderdeneen onderwerpen gestemd. Zo ook over het legaliseren van softdrugs. In Californië werd er, na de nodige worsteling, toch tegen gestemd. Er zijn in de VS 15 staten waar het gebruik van marihuana om medische redenen is toegestaan, waaronder Colorado. En ironisch genoeg heet de gemeente waar marihuana het best verkocht wordt...Nederland. 

Dit Nederland ligt op zo'n tweeënhalve kilometer hoogte in de Rocky Mountains, op een uur rijden van Denver. Ooit werd de streek gedomineerd door hippies. In 2000 werd het gebruik van medische marihuana via een referendum gelegaliseerd. Dokters schrijven het sindsdien ruimhartig voor. Uit statistieken blijkt dat er nu wel erg veel jonge mannen dringend behoefte hebben aan deze vorm van pijnbestrijding... In veel winkels in Nederland worden wel 30 verschillende soorten marihuana verkocht. 

Eerder dit jaar haalde de gemeente Nederland het recreatieve gebruik van marihuana al uit de criminele sfeer. Een voorstel voor een cannabis-festival haalde het echter niet. Toch lijkt de overheid alleen maar gebaat bij de legalisering. Terwijl de rest van de VS te maken had met de gevolgen van de economische crisis, profiteerde Nederland van de grote belastinginkomsten, afkomstig van het toerisme maar zeker ook van de verkoop van marihuana. Volgens sommige inwoners van Nederland heeft de overheid eindelijk begrepen wat het financiële voordeel kan zijn van de legalisering van softdrugs.

Bron(nen):   The New York Times