Test met autosnufjes tegen spookfiles op A58

Op de snelweg A58 tussen Tilburg en Eindhoven komt een proef met auto's die zijn voorzien van technische snufjes die spookfiles moeten voorkomen. Zo'n file ontstaat doordat iemand op een drukke weg onverwacht remt en daarmee een kettingreactie achter zich veroorzaakt.

De overheid en bedrijven gaan samen op zoek naar nieuwe technieken in de auto om zulke schokgolven te bestrijden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven trekken gezamenlijk 12,25 miljoen euro uit voor het project, zo is vrijdag bekendgemaakt. Uit onderzoek van TNO blijkt dat ongeveer 40 procent van de files op de A58 een spookfile is.

De testen, die vanaf het einde van het jaar worden gedaan, moeten uitwijzen welke nieuwe technieken in de auto het beste werken tegen dit soort files, aldus minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). ,,Slimme auto's die met elkaar en de weg communiceren, zijn geen sciencefiction meer. De techniek is er en steeds meer Nederlandse automobilisten gaan er de komende tijd ervaring mee opdoen.''

De proef is onderdeel van de plannen van Schultz om slimme technologie te gebruiken om de doorstroming in het verkeer te verbeteren. De elf marktpartijen die voor het project zijn geselecteerd, gaan bekijken welke vorm de proef moet krijgen.