Het stemmen op woorden is populair

Van Dale heeft de tien woorden geselecteerd waarop de Nederlander kan stemmen voor het 'Woord van het jaar 2010'. Vorig jaar won het woord 'ontvrienden', dat achteraf allang bleek te bestaan. In datzelfde jaar koos het genootschap Onze Taal een eigen woord van het jaar: 'twitteren'. Dit jaar ziet Onze Taal van een eigen verkiezing af, mede omdat het stemmen via internet nogal eens beïnvloed wordt door zogenaamd 'pluggen' (ook al zo'n mooi Nederlands woord...). Voor een voorbeeld daarvan hoef je maar te denken aan de verkiezing van 2008, toen bij Van Dale het woord 'swaffelen' won, vooral dankzij de campagnes van GeenStijl en BNN. En twee 'woorden van het jaar' is ook wel verwarrend... 

Verfrissend is het initiatief voor de verkiezing van het irritantste woord van het jaar. Belangstellenden hebben de keus uit tien taalergernissen, variërend van woorden die irritant vaak gebruikt worden (zoals 'piketpaaltjes' en 'gedoogsteun') tot ronduit foutief taalgebruik ('hun hebben' en 'me moeder'). Bekijk het lijstje en je krijgt meteen zin om te stemmen. 'Hun hebben' ligt op dit moment op kop. 

Tot slot vraagt ook stichting Wakker Dier aandacht voor foutief taalgebruik en misleidende informatie op de verpakkingen van levensmiddelen. Het gaat Wakker Dier om wat teksten, plaatjes en logo's vaak suggereren en niet waar kunnen maken. Zo bestaat de kans dat de koe die 'boerenkaas' levert nooit buiten komt. Ook het woord 'scharrelei' is misleidend want afkomstig van kippen die met zijn tienen in een schuur één vierkante meter delen. En dat terwijl het woord 'scharrelvlees' wel wettelijk staat voor vlees afkomstig van dieren die buiten mochten scharrelen (voordat ze 'diervriendelijk' werden geslacht - nog zo'n uitdrukking). Consumenten kozen dan ook voor 'scharrelei' als 'Grootste Liegebeest van 2010'. Wakker Dier meent dat 'schuurei' een betere benaming zou zijn. Eierproducent Vomar heeft de blije buitenkippen inmiddels van zijn etiketten geschrapt.

Bron(nen):   Van Dale   Taalergernis  Wakker Dier