De Britten zitten in hun maag met een kroonprins van 62

In de euforie rondom de verloving van prins William en Kate Middleton hebben verschillende Britse media het initiatief genomen tot een gewaagde, maar voor de hand liggende peiling: wie geeft er de voorkeur aan dat William zijn oma opvolgt en dat prins Charles wordt overgeslagen? 

De betaalde site News of the World kopt met 'We want King Willie' en meldt dat 64% van de ondervraagden de voorkeur geeft aan William boven Charles (19%). De eveneens betaalde site The Sunday Times meldt soortgelijke cijfers (56%): 'Poll reveals public want William to be our next king'. 
Wat ook niet heeft geholpen, is een uitspraak van prins Charles in een interview met NBC afgelopen vrijdag. Toen men hem vroeg of Camilla bij zijn troonsbestijging niet gewoon koningin kon worden, sloot hij dat niet uit: 'We'll see (...), that could be.' Bij zijn huwelijk met Camilla, in 2005, is echter officieel vastgelegd dat zij alleen de titel 'Princess Consort' zou krijgen. Charles' uitspraak heeft het nodige stof doen opwaaien in het Britse Koninkrijk. 

In het Britse koningshuis is het niet gebruikelijk om, zoals bij ons de Oranjes, voortijdig afstand te doen van troon. Naar alle waarschijnlijkheid zal Queen Elisabeth (nu 84) blijven regeren totdat ze erbij neervalt. Het is de vraag hoe oud Charles tegen die tijd zal zijn. Een kroonprins van midden zestig die de troon bestijgt, ziet dat er niet wat potsierlijk uit?

Bron(nen):   Today  Reuters  Sunday Times