Over 12 jaar hebben de Chinezen alle tijgers opgegeten

Het valt niet mee om ieder dag weer een miljard hongerige Chinezen te voeden. 'Chinezen eten alles wat vier poten heeft, behalve de tafel', zo is de uitdrukking. Er zijn regio's in China waar geen eendjes meer rondzwemmen en geen vogel meer in de boom zit. Allemaal op. 

Vandaag eindigt de topconferentie van de 13 landen waar de tijger nog voorkomt. Ooit waren er 9 ondersoorten en kwam de tijger tot in Oost-Turkije voor (de zogeheten Kaspische tijger). De 6 overgebleven soorten zijn elk ernstig bedreigd. Dat komt uiteraard ook door het verdwijnen van hun natuurlijke leefgebied. Ondanks alle acties van de afgelopen tien jaar zijn er 40% minder tijgers dan toen. 

De belangrijkste oorzaak voor die teruggang is echter het stropen van tijgers. Hun botten en andere lichaamsdelen worden gebruikt voor Chinese kwakzalverij. Zelfs de tijgers die gestroopt zijn in Rusland, worden uitgevoerd naar China. Het Wereldnatuurfonds waarschuwt dat als ook de maatregelen die op deze top worden afgesproken, niet worden nageleefd, de tijger in 2022 uitgestorven zal zijn. Dan hebben de Chinezen ook de tijgers op.

Bron(nen):   Global Tiger Initiative  Volkskrant