Complot? Wie gelooft die onzin?

KijK 13 ligt in de winkel. Het nummer waarin afscheid genomen wordt van de rubriek 'Complot!'. Acht jaar lang, om precies te zijn sinds januari 2003, werd de rubriek gevuld met bijna 100 artikelen over moorden, verdwijningen, aliens, historische raadsels, geheime genootschappen en door het grootkapitaal doodgezwegen uitvindingen.

Of het nu een Chileens mijnongeluk, een terroristische aanslag, een vaccin, of zoiets onbenulligs als de twijfelachtige uitslag van een songfestival betreft, overal bestaan samenzweringstheorieën over.

In KIJK 13 maken Leo Polak en André Kesseler uitgebreid de balans op: Wat is een complottheorie? Wat zijn de meest ongeloofwaardige samenzweringstheorieën? Wie waren de grootste complotdenkers? En hoeveel procent van de Amerikaanse bevolking gelooft er in?

Wat zijn de meest hardnekkige complottheorieën?

  • JFK: 3 jaar na de moord op president John F. Kennedy dacht nog 36% van de Amerikanen dat Lee Harvey Oswald er alleen verantwoordelijk voor was. Dat aantal zakte naar 11% in 1976. Nog steeds gelooft 77% dat er meerdere daders waren en 40% denkt dat mensen binnen de Amerikaanse overheid er iets mee te maken had.
  • UFO's: 71% van de Amerikanen denkt dat de regering er meer vanaf weet dan dat ze erover loslaat.
  • AIDS: Van de bijna 40 miljoen zwarte Amerikanen gelooft 35% dat het een door mensenhanden gemaakte ziekte is, bedoeld om bepaalde groepen mensen gericht uit te moorden.
  • Lady Di: zo'n 25% van de Britten meent dat het dodelijke ongeluk van prinses Diana het resultaat was van een samenzwering.
  • 9/11: Ruim 60% van de New Yorkers jonger dan 30 gelooft dat de Amerikaanse regering van tevoren op de hoogte was van de aanvallen op het WTC en niets deed.

Wie waren de grootste complotdenkers?

  • David Icke: Hij is ervan overtuigd dat een buitenaards reptielenras, de Anunnaki, naar de aarde kwam om zich hier te kruisen met een geselecteerde groep mensen. Nakomelingen uit dat oergeslacht vormen nu de aardse elite, waaronder het Britse koningshuis en koningin Beatrix.
  • William Cooper: Hij schreef meerder boeken over ufo's en samenzweringen van de Amerikaanse regering. Hij werd in 2001 doodgeschoten, toen de politie hem wilde arresteren voor belastingontduiking en poging tot moord. Volgens de politie begon Cooper zelf met schieten.
  • Alex Jones: Zijn website heet Infowars. We worden bestookt met desinformatie, maar wat er volgens hem werkelijk speelt is dat Barack Obama een bedrieger is en dat de financiële crisis een voorbode van WO III is.
  • Jim Keith: ufo's zijn niet buitenaards, maar worden door Illuminati gebouwd. Dat er meer niet pluis is, blijkt uit het feit dat er zwarte helicopters van de geheime wereldregering boven Amerika vliegen.
  • Niburu: Een Nederlandse website die regelmatig in het nieuws komt, o.a. met de aankondiging dat er op 10-10-10 in Barneveld iets buitenaards zou gebeuren.

Bron(nen):   KijK (niet online)