Er gaat niets boven een kant-en-klaarmaaltijd met additieven

Veel Nederlanders willen alleen puur natuur eten, hoewel ze daarbuiten altijd wel vertrouwen op nieuwe technologie. Het gebruik van een poedertje dat de kooktijd kan verkorten, is in hun ogen niet gemakkelijk, maar gemakzuchtig. Waarom toch? Vraagt moleculiar biologe Rosanne Hertzberger zich af in NRC. koken is in, want niet zelf koken is ongezond. Maar volgens Hertzberger is dat kolder.
Herberger: "Dat koken een leuke hobby voor in het weekend kan zijn, snap ik wel, maar het blijft niet bij een hobby. In de talloze kookprogramma’s, tijdschriften, columns en blogs ontketent zich een ware kruistocht tegen de processed foods. Telkens wordt dezelfde irritante riedel herkauwd: ‘vers’ staat gelijk aan ‘puur’ staat gelijk aan ‘gezond’. De kritiek op alles wat is voorverpakt, voorgesneden of voorgekookt, gaat ver. Trouw-columnist Jeroen Thijssen veracht iedereen die een zakje voorgesneden sla haalt bij de Albert Heijn. NRC Handelsblad-columnist Marjoleine de de Vos vindt dat we onszelf mishandelen met eten dat we niet zelf hebben gemaakt. Er bestaat zelfs een kookboek met de naam Zonder pakjes en zakjes. Daarin somt Karen Luijten in elk hoofdstuk vol walging de redenen op waarom er vooral gekookt moet worden: „maltodextrine in de aspergesoep, verdikkingsmiddelen in de Toscaanse aardappeltjes, zuurteregelaar in instant noedels, soja-eiwithydrolysaat in de nasi goreng en smeltzout in de Italiaanse risotto”. Wanhopig vraagt ze de lezer: „Weet jij dan nog wat je eet?”

Het antwoord is nee.

Wat ik wel weet, is dat de opgenoemde additieven een belangrijke functie hebben."

Mooi gerustellend stuk.
En nu op naar het koelvak van AH