Snorkelen in de Rode Zee is levensgevaarlijk geworden

Zwemmen en snorkelen in de Rode Zee bij het Egyptische Sharm el-Sheikh wordt een riskante onderneming. Zondag werd een Duitse toeriste van 70 jaar aangevallen door een witpunthaai. De vrouw was voor de kust aan het zwemmen, toen de haai haar aanviel en een arm afscheurde. Ze overleed vrijwel direct. 
Vorige week woensdag en donderdag werden ook al drie Russische en Oekraiense toeristen aangevallen door een haai. Bij een 70-jarige vrouw werden een been en een hand afgerukt.
The Guardian sprak met een echtpaar dat zaterdag ook een haai had gezien terwijl het met een groep aan het snorkelen was. ‘Hij cirkelde lui om ons heen, maar met een doel: onze leider. De haai was ongeveer drie meter lang en donkergrijs.’ De snorkelaars zwommen naar een rif en bleven daar een tijd voordat ze een voor een en door zo min mogelijk te spartelen naar hun boot konden, die 100 meter verder lag.
De haai, waarvan wordt aangenomen achter de aanvallen te zitten, is inmiddels gevangen. De krant schrijft dat het volgens haaienexperts uitzonderlijk is dat witpunthaaien mensen attaqueren. Daarom bestaat het vermoeden dat de haaien zijn afgekomen op in zee gegooide schapenkarkassen, of op het voedsel dat toeristen in het water gooien om andere vissen te lokken
Sharm-el Sheikh dat met zijn vele koraalriffen en exotische vissen een eldorado is voor snorkelaars en duikers, trekt per jaar zo’n 3 miljoen toeristen; ‘s winters is het er hoogseizoen. Maar de schrik zit er bij toeristen zo in dat bijna niemand meer het water in durft, ook niet nadat de Egyptische autoriteiten besloten de stranden weer open te stellen.


De vermoedelijke 'killer' haai.

Bron(nen):   The Guardian