Goede voornemens? Laat je hond afkicken

Mensen nemen hun toevlucht tot drank en drugs. Kinderen draaien in het rond als dansende derwisjen tot ze in een soort van trance raken. Ook chimpansees doen dat. Sommigen voeren een soort van dans uit tijdens een onweersbui en anderen dichtbij het overdonderend geraas van watervallen.

De Engelse cocker spaniel Lady gedroeg zich ook vreemd. Ze stond urenlang met glazige ogen naar de tuinvijver te staren. Toen ze uiteindelijk weer te voorschijn kwam, had ze braakneigingen. Haar baasje was verbijsterd toen ze een gruwelijke pad uitbraakte. Het bleek een Bufo alvarius (foto) te zijn, wiens huid twee verschillende tryptamines bevat. Dat zijn psychoactieve stoffen die ook in paddo's voorkomen en hallucinaties uitlokken.

Behalve honden zijn er ook bijen die stoned worden van orchideeënnectar, geiten die paddo's eten, vogels die op cannabiszaden kauwen, ratten die tuk zijn op opium, net als muizen, hagedissen, vliegen, spinnen en kakkerlakken. Olifanten drinken graag alcohol, meestal vergiste vruchten, maar ze vertoeven ook graag in de buurt van brouwerijen in India.

Dit gedrag is zo wijdverbreid dat onderzoekers, zoals de UCLA psychofarmacoloog Ronald Siegel, denken dat er een universele drang is voor het gebruik van geestverruimende stoffen. Maar vanuit een evolutionair perspectief is dat moeilijk te verklaren.

Bron(nen):   Psychology Today