Horeca woedend: ‘We zijn overgeleverd aan de grillen van de overheid’

Ze dachten nog: gaat het niet allemaal veel te snel met die versoepelingen? En ze kregen gelijk. De horeca is de grote verliezer van het gepruts van het kabinet. Bij RTV Noord reageren horecaondernemers emotioneel op de geplande aanscherping van de coronamaatregelen. "Wat moet ik nou vanavond regelen?"

Dat vraagt Maarten Roorda, eigenaar van proeflokaal Hooghoudt in Groningen, zich af na de aankondiging dat cafés weer om 12 uur 's nachts moeten sluiten. "Een beleidsmaker krijgt veel voor de kiezen, dat snap ik, maar ik verwacht meer visie. Niet de ene dag dit en de andere dag dat. We zijn overgeleverd aan de grillen van de overheid. Als we langzamer open waren gegaan, was dit in mijn ogen voorkomen."

Roorda was net nieuw personeel aan het opleiden. "Ik werk mezelf een slag in de rondte, maar toen de openingstijden ruimer werden kon ik het niet meer alleen. Maar hoeveel uur moet ik mijn personeel nu geven? Die onzekerheid is heel vervelend."

Spaarcentjes
Jeroen van Broekhoven, de eigenaar van nachtclub FOX en organisator van het Secret Forest Festival in Stadskanaal zit met zijn handen in het haar, want zijn festival kan waarschijnlijk niet doorgaan. Tegen RTV1 zegt hij: "Voor 90 procent staat alles klaar. Wat er om 19.00 uur gaat gebeuren weet ik ook niet. We gaan gewoon door." Hij is ten einde raad. "Ik kan wel janken. Alle spaarcentjes zitten erin. En dan zal je zien dat de dikste editie die we ooit hebben opgebouwd nooit plaats gaat vinden."