De joden die vochten aan de zijde van Hitler

Het is een ongemakkelijk verhaal en daarom zat het lang weggestopt, maar in de Tweede Wereldoorlog vochten Finse joden zij aan zij met de Duitse troepen en met de SS. Ze hadden een gemeenschappelijke vijand: de Russen. "We waren geen joden die vochten aan de zijde van Hitler, we waren Finnen die vochten voor ons vaderland," zegt Aron Livson (97) tegen de Daily Telegraph. En inderdaad respecteerden de Duitsers de Finse wetten en werden de anti-Joodse Duitse wetten in Finland niet toegepast. Sterker: een Joodse dokter werd het IJzeren Kruis toegekend, namens Hitler, omdat hij tijdig een veldhospitaal wist te ontruimen waar ook tientallen SS'ers werden verpleegd. Hij nam de onderscheiding overigens niet aan. De Finse joden wisten van de anti-Joodse wetten, van de Kristalnacht en vermoedden de rest. Maar ze streden mee omdat ze trouwe Finnen wilden zijn, gehoorzaam aan de wetten van het land. Ze werden in het Finland van destijds gezien als tweederangs burgers, zoals op zoveel plaatsen. En werkten dus des te harder om te bewijzen dat ze goede Finnen waren. Zelfs als dat betekende dat ze samenwerkten met de SS

Bron(nen):   Daily Telegraph      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  De kop klopt weer eens niet met de inhoud van het stukje. “We waren geen joden die vochten aan de zijde van Hitler, we waren Finnen die vochten voor ons vaderland,” staat er gewoon letterlijk.

  • LikoedNederland

   Inderdaad, totaal onzinnige titel. Uiteraard waren ze niet voor Hitler. Wat een sensatiezucht toch van de media.

   (in antwoord op De Staatsburger)
 2. Karl Ruprecht Kroenen

  Ha.

  Preken voor eigen Parochie.

  Ik vraag mijzelf even hardop af waar die obsessie van sınɥǝıɹp pɹɐɹǝb voor Israel en de Joden vandaan komt.

 3. LikoedNederland

  Wel blijkt het dan nog niet zo erg te maken als het AD, dat schrijft: “Het is een van de meest weggestopte geheimen uit de Tweede Wereldoorlog.”
  Totale flauwekul, het staat in alle geschiedenisboeken dat Finland met de Duitsers tegen de Russen vocht. En dan is het logisch dat Finse Joden dat dus ook deden, ter verdediging van hun vaderland tegen de Russen.

 4. Karl Ruprecht Kroenen

  Beetje draaien,beetje spinnen, en voila,Joden altijd fout.

 5. jan

  Het is net alsof ze deze berichten op zo een manier vertellen dat het de racistische, bevooroordeelde en generaliserende gedachten van de medemens prikkelt. Logisch echter, wie ziet de link nou staan en denkt: daar klik ik niet op! Lekker aandacht trekken met onzinnige en uit de context getrokken kopjes.

 6. addicoco

  “The enemy of my enemy is my friend” (Winston S. Churchill (who else :-)))

  • Edward_II

   Wikipedia: “The earliest known expression of this concept is found in a Sanskrit treatise on statecraft dating to around the 4th century BC, while the first recorded use of the current English version came in 1884.”

   (in antwoord op addicoco)
 7. addicoco

  Het is meestal wel verstandig om de link te volgen naar de bron van de berichtgeving op WEL.nl. Ook in dit geval is de strekking van het artikel in de Daily Telegraph toch ietwat anders dan uit de samenvatting hierboven blijkt.

Reacties niet toegestaan