Een nieuwe stap in je leven? Let op de mensen om je heen

Een nieuwe stap in je leven kan positief of negatief zijn: een nieuwe baan, verhuizing, echtscheiding, ziek worden, ... Voor sommige veranderingen kies je en andere overkomen je. Maar hoe dan ook is het een fase van aanpassing en vaak van zorgen: 'Red ik dit wel?'.

Volgens Psychology Today spelen de mensen in onze omgeving hierin een belangrijke rol. Gemakshalve hebben ze die in 4 categorieën ondergebracht. Door bij te houden hoe vaak je in het gezelschap van deze mensen bent, kun je je eigen kansen inschatten:

  1. mensen die op het oude pad blijven, bv. een bevriend stel van toen je nog getrouwd was, ex-collega's, ... zijn niet altijd even makkelijk om mee om te gaan. Sommigen reageren met verbazing, twijfel, afkeer op je beslissing. Of ze reageren niet, omdat ze zich er niets bij kunnen voorstellen. Sommigen zien jouw stap als bedreigend en reageren defensief. Let op hoe je je voelt in hun gezelschap en ga minder met hen om als je er geen goed gevoel bij hebt.
  2. mensen die in hetzelfde schuitje zitten, mensen die soortgelijke keuzes maken, lotgenoten, ... Probeer je zoveel mogelijk met hen te omringen. Een mens is een sociaal wezen en het idee hebben dat je de enige bent die deze keuze maakt of die dit overkomt, maakt het je niet makkelijker.
  3. mensen die voorop lopen, mensen die al bereikt hebben wat jij wil bereiken, kunnen je aanmoedingen of ontmoedigen, afhankelijk van je eigen houding. Ze kunnen je inspireren en motiveren, als jij je niet al te competitief opstelt. Maar als je het gevoel blijft houden dat zij iets bereikt hebben, wat jij nooit zal kunnen bereiken, kun je beter het gezelschap zoeken van mensen die iets minder ver voorop liggen.
  4. mensen die nog niet zo ver zijn als jij zijn goed voor je zelfvertrouwen en geven je het gevoel dat je vooruit gaat. Maar er is ook een valkuil: je meet jezelf niet met mensen die beter zijn, je gaat niet meer vooruit, je blijft zelfgenoegzaam zitten waar je zit. Let erop dat je jezelf niet alleen met dit soort mensen omringt.

Voor zover we ons gezelschap kunnen kiezen, doen we er goed aan het aantal mensen dat onze nieuwe weg in twijfel trekt of afwijst te verminderen en het aantal mensen dat dezelfde of een soortgelijke weg inslaat te vermeerderen. Meet je prestaties aan mensen die verder zijn dan jij en laat je door hen inspireren, én aan mensen die nog niet zo ver zijn om je vooruitgang te bevestigen.

Bron(nen):   Psychology Today