Splitsing België kost Vlaanderen 237 miljard

De opdeling van België zou Vlaanderen 237 miljard euro kosten. Dat berekende een Vlaamse denktank. Het is de eerste keer dat een Vlaams-nationalistische groep deskundigen een concreet en volledig scenario uitwerkt voor de splitsing van het land, aldus de krant De Morgen maandag.

België zou moeten worden opgedeeld in drie zelfstandige delen: Vlaanderen, Wallonië en de stadstaat Brussel. Om zelfstandig te worden moet de Belgische staatsschuld worden verdeeld. Vlaanderen zou ruim 203 miljard euro voor zijn rekening moeten nemen. Omdat Wallonië een plotse scheiding niet aan zou kunnen en bankroet zou raken, is over een tijdbestek van 15 jaar nog circa 34 miljard euro nodig, zo berekende de denktank.

De huidige gewestgrenzen zouden de nieuwe staatsgrenzen moeten zijn. Elke Belg zou zelf mogen kiezen welke nationaliteit hij wil, ongeacht waar hij woont, aldus de groep experts.

Brussel krijgt in de plannen een aparte status. Enerzijds is het een stadstaat, aan de andere kant blijven Vlaanderen en Wallonië inspraak houden. De stadstaat zal zich onder meer moeten bedruipen via de premies die pendelaars afdragen: 'grensarbeiders' die in Brussel werken en dus niet in hun eigen land (Vlaanderen of Wallonië).

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

 2. Apekool

  Als ze nou niet splitsen, wat kost Wallonië dan? Welk deel van de bevolking betaald effectief belasting zodat daarop de staatsschuld te verhalen is?

  Zou me niet verbazen als die 237 miljard al lang in de Vlaamse boeken staat 😉

 3. Pietje_Precies

  ja enorm lachen dit. we zijn 1 in europa en moeten naar een gemeenschappelijke europese nationaliteit. Die achterlijke gladiool van een Verhofstad loopt voorop, maar hij kan amper zijn eigen land bij elkaar houden…….

 4. IwanovKapotjeplov

  Wellicht kunnen ze de Duitstalige Ostkantons ook laten kiezen wat ze willen: deel blijven van Wallonië, terug naar Duitsland of aansluitiing zoeken bij Luxemburg.

  Of nog beter: Wallonië gewoon opheffen. Ostkantons naar Duitsland of Luxemburg, de provincie Luxemburg terug naar het groothertogdom en het restant kan bij Frankrijk.

  • Apekool

   Ben ik even blij dat ik jouw buurman niet ben 😉
   Geef je altijd zo ruimhartig (jazeker buurman, na leegschudden is de zak zeker nog tweemaal te gebruiken)?

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
 5. Dutchy

  Halen ze niet dingen door elkaar? Die 203 miljard kost niks, want die schuld is er blijkbaar al. Die 34miljard moet blijkbaar overgemaakt worden om het faillissement te voorkomen, maar is dat dan niet nu ook al het geval? Dit stukje levert meer vragen op dan dat het beantwoord.

 6. Pietje_Precies

  en gelijk visumplicht voor mensen van en naar stadsstaad Brussel

Reacties niet toegestaan