Splitsing België kost Vlaanderen 237 miljard

Samenleving
door anp
maandag, 17 maart 2014 om 12:23
welingelichtekringen header 1
De opdeling van België zou Vlaanderen 237 miljard euro kosten. Dat berekende een Vlaamse denktank. Het is de eerste keer dat een Vlaams-nationalistische groep deskundigen een concreet en volledig scenario uitwerkt voor de splitsing van het land, aldus de krant De Morgen maandag.
België zou moeten worden opgedeeld in drie zelfstandige delen: Vlaanderen, Wallonië en de stadstaat Brussel. Om zelfstandig te worden moet de Belgische staatsschuld worden verdeeld. Vlaanderen zou ruim 203 miljard euro voor zijn rekening moeten nemen. Omdat Wallonië een plotse scheiding niet aan zou kunnen en bankroet zou raken, is over een tijdbestek van 15 jaar nog circa 34 miljard euro nodig, zo berekende de denktank.
De huidige gewestgrenzen zouden de nieuwe staatsgrenzen moeten zijn. Elke Belg zou zelf mogen kiezen welke nationaliteit hij wil, ongeacht waar hij woont, aldus de groep experts.
Brussel krijgt in de plannen een aparte status. Enerzijds is het een stadstaat, aan de andere kant blijven Vlaanderen en Wallonië inspraak houden. De stadstaat zal zich onder meer moeten bedruipen via de premies die pendelaars afdragen: 'grensarbeiders' die in Brussel werken en dus niet in hun eigen land (Vlaanderen of Wallonië).