Jawara vluchtte naar Europa: ‘De Sahara oversteken was verschrikkelijk’

Jawara deed er vier maanden over om vanuit Gambia in Duitsland te komen. Het was een helse reis, die hem niet het nieuwe begin bracht waar hij op hoopte. De 23-jarige Gambiaan kreeg geen verblijfsvergunning en verkoopt nu wiet in een park.

Aan Vice vertelt Jawara: "Ik kom uit Gambia, aan de Atlantische Oceaan. Ik heb een normale jeugd gehad, helemaal niet zo slecht." Waarom ging hij dan toch weg? "In Gambia heeft iedereen dezelfde mentaliteit – iedereen wil reizen, naar Europa of Amerika. Iedereen ziet hun broers gaan en succes hebben en denkt erover om ook te vertrekken, zonder precies te weten wat hen allemaal te wachten staat."

De vier maanden durende reis alleen al was een drama. "De Sahara oversteken was verschrikkelijk, bro. Het was een lange reis, die vier maanden duurde. We stonden op elkaar gepropt in een pick-uptruck. Als je ervan afvalt, stopt niemand om je weer op te pikken, dus dan ben je zo goed als dood."

Berlijn
In Duitsland werd zijn asielaanvraag afgewezen. "Na twee weken zeiden ze dat ik mijn paspoort mee moest nemen en dat ze me naar huis zouden sturen, dus toen ben ik maar gewoon weggegaan. Zo ben ik in Berlijn terechtgekomen. Nu krijg ik niets meer van de overheid. Alles wat ik heb, heb ik zelf verdiend. Ik werk en betaal voor waar ik woon en wat ik eet."

Eigenlijk is hij automonteur, maar nu verkoopt hij drugs. "Als de mensen op straat goed ondersteund zouden worden, een plek zouden hebben om te leven en naar school kunnen, zal je hen echt niet meer op straat zien. Niemand wil op straat leven. We verdienen allemaal een normale baan, een normaal leven." 

Bron(nen):   Vice