“Alleen gelovigen hebben fatsoen”

In de meeste ontwikkelde landen heerst de opvatting dat je niet hoeft te geloven om een behoorlijk mens te zijn. Het onderzoeksinstituut Pew Research vroeg aan 40.000 mensen verspreid over de wereld of geloven in god een voorwaarde is voor moraliteit. In arme landen, waar godsdienst nog algemeen is, zeggen de meeste mensen dat god inderdaad nodig is om een goed mens te zijn. Maar in rijkere landen is het een minderheid die dat denkt. Slechts 15 procent van de Franse ondervraagden denkt dat god nodig is voor moraal. Spanje: 19 procent, Italië: 27 procent. Israel: 37 procent. Maar dan de VS. Daar antwoordt 53 procent dat mensen die niet geloven in zonde leven.  

Bron(nen):   Salon      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart Matthesius

  Het is andersom: geloof is de grootste bedreiging van moraliteit, omdat het de gelegenheid schept verantwoordelijkheid ergens anders dan jezelf te leggen.

  Mijn acties zijn de mijne, en zijn mijn verantwoordelijkheid. Doe ik het goed dan is dat mijn verdienste, en doe ik het fout kan ik alleen maar mezelf de schuld geven.

  Go China!

  • Karel Kritisch

   Het is niet zo dat als een gelovige wat fout doet hij God de schuld geeft. In het geloof ben je juist verantwoordelijk voor je eigen daden maar hebben je daden ook consequenties na dit leven (in de orthodoxe lezing)

   Daarbij kun je geloof niet op een hoop gooien. De ene overtuiging is zeer verwerpelijk naar onze standaarden en de andere is weer bewonderingswaardig. Zo ook met ongelovigen. Kortom het kan allebei. Je kunt als gelovige en ongelovige een fatsoenlijk mens zijn.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
   • Bart Matthesius

    Ik bedoelde niet dat God de schuld krijgt, ik bedoelde dat het simpele antwoord op een moreel dilemma kan zijn “omdat God het wil”. Lekker makkelijk toch? Ik denk hierbij aan het verbieden van abortus bij verkrachtingszaken, of euthanasie bij uitzichtloos lijden, of het stenigen van overspelplegers.

    Mensen moeten bij zichzelf te rade gaan of iets door de beugel kan, niet bij God, of wie dan ook.

    Je hebt zeker gelijk dat je geloof niet over een kam scheren, en ik ben het ook met je eens dat geloof los KAN staan van een fatsoenlijk mens zijn, ik denk alleen dat vaak niet het geval is.

    Geloof is (in zijn algemeenheid en generaliserend) slecht voor de moraal.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Nee, want de zaken die je noemt zijn orthodoxe standpunten en die vormen echt een minderheid. (Binnen de protestantse kerk) Heel veel gelovigen zijn eerlijke en fatsoenlijke mensen welke de bijbel als moreel kompas dient. Waarden als naastenliefde, barmhartigheid, vergeving etc voeren hier de maat. Die akelige dingen die je noemt steunen zij niet. Gelovigen zijn vaak goedwillende mensen zoals ieder ander. Ik denk dat je een eenzijdig beeld hebt.

     (in antwoord op Bart Matthesius)
 2. kletsmajoor

  Het aantal zedenzaken gepleegd door priesters is daar ook een onmiskenbaar bewijs van. Oh nee, wacht…

  • Karel Kritisch

   Je zou bijna kunnen stellen dat die priesters net mensen zijn. Net zoals badmeesters.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Kees Cornelder

  Nou was het zo dat in de DDR de enige fatsoenlijke mensen christen waren: niet-corrupt, geen spion voor de Stasi (meestal, zo blijkt achteraf), hard werkend enzovoorts. Dus bij dit bericht kan ik mij wel wat voorstellen…

Reacties niet toegestaan