Klachten over de Nederlandse zorg? Bekijk dan deze ranglijst eens

Na de overvolle ic's, de trage vaccinatiecampagne en de vele uitgestelde operaties, zou je zomaar kunnen gaan twijfelen aan de kwaliteit van de Nederlandse zorg. Maar gelukkig is er dan deze ranglijst waarin het zorgsysteem in elf rijke landen wordt vergeleken.

Nederland staat op plek 2, na Noorwegen, maar voor Australië, Duitsland en Zweden. De Amerikaanse denktank Commonwealth Fund analyseerde de gezondheidszorg in 11 rijke landen en vergeleek de uitkomsten met hun rapport uit 2017. Gekeken is naar de toegankelijkheid van de zorg, hoe het zorgproces verloopt, de administratieve efficiëntie en de uitkomsten van de zorg dus bijvoorbeeld hoeveel gezonde levensjaren mensen nog hebben na hun 60ste.

Op dat laatste vlak scoort Nederland relatief slecht met nog 24,1 gezonde levensjaren voor de boeg. Dat is vergelijkbaar met Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk, maar duidelijk minder dan de 25,6 jaren van Australië. Dit is overigens slechts een van de vele factoren, die is onderzocht. Nederland scoort bijvoorbeeld het beste van elf landen als het gaat om de toegankelijkheid van de zorg. Ook het zorgproces verloopt hier bijzonder goed.

Infographic: NHS loses Health Care Crown | Statista

Hier vind je het hele rapport.

Bron(nen):   Statista